E-Ticaretin Türkiye’deki Yeri Nedir?

E-Ticaretin Türkiye’deki Yeri Nedir?

E-ticaretin Türkiye’deki yeri nedir, sorusu 1996 yılından itibaren sorulmaya başlandı. Çünkü bu kavram bu tarihlerden itibaren hayatımıza girdi. Günümüzde de kullanımı hızla yayılan bu kavram birçok ülkede ve Türkiye’de büyük bir gelişim gösterdi. Bu gelişim süreçlerinden ise şu şekilde bahsetmek uygun olacaktır:

İlk E-Ticaret Platformları

E-ticaret kapsamında kurulan ilk platformlar, 1995 yılında kurulmuş olan Amazon ve eBay platformlarıdır. Diğer bir yandan 1999 tarihinde kurulan ve Çin merkezli Alibaba platformu ise günümüzde e-ticaret sektöründeki en güçlü platformlar arasındadır.

Türkiye’nin E-Ticarete Geçiş Aşaması

E-ticaret sektörüne ilk adım 1998 yılında atıldı. Bu tarihten itibaren de e-ticaret kapsamında birçok platformlar kuruldu. Bu kurulan platformlar ise şunlardır:
1998 yılında kurulan e-ticaret platformu ise hepsiburada.com platformudur. Bu platform, günümüzdeki en güçlü platform sayılan Alibaba’dan daha önce kurulan bir platformdur.
Hepsiburada.com’dan sonra 2001 tarihinde kurulan bir başka platform ise Gittigidiyor platformudur. Bunlardan başka kurulan birçok e-ticaret firmaları da vardır. Bu firmalar 2009 senesinde kurulan Trendyol ve 2012 tarihinde kurulan n11.com’dur.
Kurulan bu platformlar aracılığıyla da Türkiye e-ticaret sektöründe önemli gelişimler gösterdi.

E-Ticaretin Türkiye'deki yeri nedir?

Türkiye’nin E-Ticaret Alanındaki Gelişim Süreci

Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret hızla gelişme gösteriyor. TÜSİAD tarafından hazırlanmış olan bir raporda ise e-ticaret sektöründe gelişim gösterdiğimize dair bazı veriler sunuluyor. Bu sunulan verilerde ise e-ticaret hacminin özellikle 2016 ve 2017 tarihleri arasında yüzde 37 gibi bir oranda büyüyüp sektörden elde edilen kazancın ise 42.7 milyar TL’nin üzerinde olduğu bilgisi aktarılmıştır.

Türkiye’nin E-Ticaret Sektöründeki Geleceği
Türkiye, 2017 yılında dünya çapında e-ticaret alanında yaptığı satışlarla 2.3 trilyon dolara elde etmiştir. Uzmanlar ise bu rakamın 2021 tarihinde 4.88 trilyon dolara kadar ulaşabileceği görüşündedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir